Je ne vous étonnerai pas si je vous dis que j'affectionne les épices et les herbes. Il y a quelques semaines, on faisait un appel général sur la culinosphère pour participer à une expérience avec des épices. J'ai soumis mon nom, et comble de bonheur, j'ai été choisie pour préparer une recette pour chacune des 5 épices et saveurs que m'enverrait Terre Exotique.
You won't be surprised if I tell you that I am quite partial to spices and herbs. A few weeks ago, I responded to a general call to food bloggers to participate in an experiment with spices. I submitted my blog and I was quite happy to be chosen to prepare a recipe for each of the 5 spices that Terre Exotique would send me.
You won't be surprised if I tell you that I am quite partial to spices and herbs. A few weeks ago, I responded to a general call to food bloggers to participate in an experiment with spices. I submitted my blog and I was quite happy to be chosen to prepare a recipe for each of the 5 spices that Terre Exotique would send me.
La boîte est arrivée hier et j'ai été ravie d'y découvrir ce que je souhaitais... des saveurs du Nouveau Monde : paprika fumé, fève tonka, mélange des Indiens Mapuche, huile d'olive aromatisée au pamplemousse et pain de sucre de Bolivie.
The box arrived in the mail yesterday and I was thrilled to find it contained what I had wished for... flavours from the New World: smoked paprika, spice rub from the Mapuche Indians, tonka bean, olive oil flavoured with grapefruit and a sugar loaf from Bolivia.
The box arrived in the mail yesterday and I was thrilled to find it contained what I had wished for... flavours from the New World: smoked paprika, spice rub from the Mapuche Indians, tonka bean, olive oil flavoured with grapefruit and a sugar loaf from Bolivia.
Pourquoi sommes-nous si fascinés par les épices? Qu'est-ce qui fait que des mondes ont été découverts par les explorateurs qui partaient à leur recherche? N'est-il pas ironique que les Européens arrivant en Amérique ont cru qu'ils avaient trouvé la route vers les Indes? Et n'est-il pas encore plus ironique que la plupart des saveurs que nous utilisons pour épicer notre gastronomie moderne proviennent des «Indes» américaines?
Why are we so fascinated with spices? What drove explorers to seek routes to gain access to them, thereby discovering unsuspected worlds? Isn't it ironic that Europeans arriving in America thought they had found the road to India? And isn't it even more ironic that most of the flavours used to spice up our gastronomy come from the American «Indies»?
Why are we so fascinated with spices? What drove explorers to seek routes to gain access to them, thereby discovering unsuspected worlds? Isn't it ironic that Europeans arriving in America thought they had found the road to India? And isn't it even more ironic that most of the flavours used to spice up our gastronomy come from the American «Indies»?
Je n'ai pas pu résister au plaisir de goûter, avant de concevoir une recette... J'ai comparé... un paprika bien banal, trouvé en grande surface et le paprika fumé de Terre Exotique. En ouvrant le contenant, je savourais déjà... des arômes complexes, riches, très présents par opposition à ... rien! J'ai donc préparé la moitié d'un oeuf cuit dur avec le paprika d'épicerie (on prend le jaune qu'on écrase à la fourchette avec un soupçon de mayonnaise et une pincée de paprika, puis on farçit le blanc d'oeuf) et l'autre avec le paprika fumé. Quel meilleur support pour vraiment faire la différence de goût... C'était concluant. Le paprika fumé de Terre Exotique est goûteux, complexe, bien présent en bouche. J'ai bien hâte de faire la recette que j'avais prévue pour le paprika... la suite à suivre...
I couldn't resist tasting right away, before I elaborated the recipe... just to compare. A commonplace paprika, found at the local grocery store and the smoked paprika from Terre Exotique. As I opened the container, I could already taste the spice... complex flavours, rich, densely present compared to... nothing! So I prepared half a hard cooked egg with the grocery paprika (I took the egg yolk with a bit of mayo to cream it and a pinch of paprika that I returned to the egg white) and the smoked paprika. What better backdrop to really compare the taste... It was conclusive. The smoked paprika from Terre Exotique is tasty, complex, quite present. I can't wait to use it in the recipe I had planned for the paprika... I'll keep you posted.
I couldn't resist tasting right away, before I elaborated the recipe... just to compare. A commonplace paprika, found at the local grocery store and the smoked paprika from Terre Exotique. As I opened the container, I could already taste the spice... complex flavours, rich, densely present compared to... nothing! So I prepared half a hard cooked egg with the grocery paprika (I took the egg yolk with a bit of mayo to cream it and a pinch of paprika that I returned to the egg white) and the smoked paprika. What better backdrop to really compare the taste... It was conclusive. The smoked paprika from Terre Exotique is tasty, complex, quite present. I can't wait to use it in the recipe I had planned for the paprika... I'll keep you posted.
3 commentaires:
Comme toi, j'adore les épices et les herbes que je collectionne! Ces oeufs ont l'air bien bons...
Bises,
Rosa
Mais oùt trouve-t-on ces produits Terre exotique... ici au Saguenay je me demande bien où je pourrais m'en procurer... Marie
J'ai trouvé mes premiers produits Terre Exotique chez Philippe de Vienne, Marie... puis ils ont un site Internet où tu peux commander. J'ai vu que la livraison par la poste était très efficace grâce à ma participation à l'essai de 5 de leurs produits.Voici le lien http://www.terreexotique.fr/index_.php
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